onsdag 14 oktober 2009

Mina framgångsfaktorer

Ja, vad är då just MINA framgångsfaktorer....?!
Det satte igång en massa tankeverksamhet i mitt huvud.. och jag vill lova jag tränar inte bara en hel del utan ”tänker” också mycket träning.

Det är nog en framgångsfaktor jag kan börja med:

för att komma till ett bra resultat så är inte bara det som händer på träningsplan viktigt, utan även det som händer före och efter man är och tränar.... Tycker det är otroligt viktigt att före sin träning PLANERA vad man ska göra på träning, hur, vad man gör om det blir fel osv. Efter träningen är det viktigt att reflektera över hur träningen egentligen gick. Vad gick bra...? Och vad gick mindre bra? Och framförallt vad var det för något som gjorde att det som gick bra gick bra – göra mer av detta alltså. Och det som gick sämre? Varför och hur kan man göra på ett annat sätt. Jag läser väldigt mycket om träning, dels i böcker och dels på internet.. och pratar mycket träning med träningskamrater. Och då menar jag att jag ”punktläser” det som är viktigt just för stunden. Har jag exempelvis fastnat lite vid att hunden har för segt ställande så går jag in och läser massvis om det. Tycker om att läsa många olika teorier och tankesätt för då får jag fundera mycket över vad som passar min hund bäst.

En annan viktigt framgångsfaktor är relationen mellan dig och din hund. Din hund ska välja att arbeta med dig, inte bli tvingad att göra det genom korrigeringar och ryck i koppel. Jag jobbar mycket med kontakt med mina hundar, det ska löna sig att titta på matte och att följa matte – A och O i hundträningen tycker jag. Lär dig att förstå din hund och få din hund att förstå dig. Tänk även på att själv vara på bra humör när du tränar din hund. Känner du att du blir arg har du inget på plan att göra. Ibland kan jag känna mig trött när jag åker iväg och tränar och tänker att få se nu hur det här går, men 99,99999% av gångerna får hundträningen mig på otroligt bra humör. Så det där med att åk inte och träna om du inte är i form stämmer inte helt på mig iaf utan istället träna inte om du är på dåligt humör på träningen.

Låt hunden ofta själv få tänka ut vad den ska göra för att lyckas med ett moment. Jag gillar hundar som är uppfinningsrika och bjuder på beteenden. Hunden vill samarbeta med dig som förare genom att erbjuda ett ”rätt” beteende som ger belöning.

När jag tränar hund tänker jag väldigt lösningsfokuserat. Det hjälper inte att säga ”hunden kan det här men gör det inte bara för stunden” eller att ”hunden vill bara jävlas”. Visst hunden kanske kan momentet/beteendet i en viss situation men inte i alla situationer och på olika sätt. Jobba istället för att hitta lösningen. Hur ska jag jobba för att hunden gör rätt i 10 av 10 situationer och platser.

Sedan jobbar jag ocks med dom småå småå delarna. Jag är en perfektionist! Ta t.ex. momentet inkallning. Ja vadå sätta sig och springa till matte eller husse?! Njee.. Istället för att tänka att hunden kommer (givetvis måste den ju lära sig det också i början), tänk på hur den kommer. Man kan dela upp momentet i huuur många delar som helst. För det första sätta sig (med fokus på mig), stanna kvar när jag går i väg, sitta kvar med fokus hela vägen då jag går bort. Vill INTE ha en hund som sitter och vädrar med nosen, som tittar sig runt omkring, som lägger sig, ja rent av är okoncentrerad och inte har fokus på mig. Sen så ska hunden kunna sitta kvar när jag vänt mig om med bibehållen fokus. Och ingen osäkerhet. Hunden ska kunna sitta fast någon säger kommendera. Sen ska hunden kunna springa till dig. Och inte bara springa, utan springa med världens dunderfart och glädje....och fokus....på mig. Och inte bara det, hunden ska hinna bromsa in också. I god tid för jag vill inte ha en hund som springer förbi mig i 190km/h. Inte heller en hund som saktar in efter halva sträckan bara för att den förbereder sig för ingången bredvid mig. Nej det ska vara sådär..perfekt – bromsa in i exakt ögonblick alldels precis framför mig och göra en SNYGG ingång. Och det vet vi ju alla som håller på med lydnad. Att ingångar, bakdelskontroll osv också är ett helt träningsmoment för sig. Och sen ska hunden också kunna sitta där ända tills jag är nöjd. Med andra ord – träna dom små små delarna, sällan hela momentet. Ibland jobbar jag med ingångar, ibland med tempot, ibland belöning för att hunden sitter kvar med superfokus på mig, Ibland tänker vi så mycket ”tävling och färdiga moment” så vi glömmer bort tränandet av dom små detaljerna som ger det perfekta utförandet i slutändan. Och som ger moment som blir mer säkra för att utförandena sitter i benmärgen på hunden.

Sen är en av dom viktigaste framgångsfaktorerna BELÖNING. Som det står på tavlan på Jokkmokks bhk: ”Man får det man belönar”. Hur belönar man hunden, med vad, hur ofta, vad anser hunden om din belöning, är belöningen för hunden tillräckligt intränad som belöning. Jag lägger ner mycket tid på att arbeta upp en bra belöning för min hund. Dom ska fullkomligt ÄLSKA t.ex belöningsbollen som jag använder. Jag ska bara behöva visa bollen, klappa lite på fickan där jag har belöningen så ska man se på hela hunden att ”JAG VILL HA DEN NUUU MATTE”. Lev dig själv in i träningen, visa hur glad du blir när hunden gör rätt. Lek fram momenten. En viktig sak är också att tänka på hur man belönar, åt vilket håll kastas leksaken, när kastas den, håller man i den, eller placerar man den på backen? Försök att belöna din hund ofta och var inte så förutsägbar. Var tydlig med din hund, överdriv gärna med belöning, tjo och tjim när den gör rätt. Tänk på TAJMING!!!

Tänk även på att alla hundar är olika. Jag som har två hundar som jag jobbar med måste lära mig att ställa om mig för båda hundarna har helt olika personligheter. Försök även att ”tävlingsträna” hunden. Tänk på hur du själv blir när du blir nervös, får prestationsångest, får ett misslyckat resultat. Försök att inte påverkas allt för mycket av detta utan det viktigaste är att ni går ut och har roligt. Träna i alla olika väder för rätt vad det är så vräker det ner snö eller regn på en tävling.

Det sista jag vill skriva som också är väldigt viktigt är att träna med kvalité. Den tid ni är ute på plan – träna aktivt och med kvalité. Träna med tanke bakom din träning. Försök variera din träning så mycket som möjligt. Utmana din hund och dig själv med lagoma krav. Försök få fram en härlig attityd hos din hund. Vad är inte roligare att se på än en hund md matte eller husse som brinner för lydnaden!

Och det viktigaste - Ha kul med din hund!

Det var en del av mina framgångsfaktorer. Finns hur mycket annat som helst också men det får räcka för idag. Men i princip så går min träning ut på att träna detaljerna för att få en bra helhet.

Sen är det GULD värt att äga två toppenhundar och att ha så otroligt härliga träningskamrater.

7 kommentarer:

Fia sa...

No comments!!!!
Just say 10 points! *s*
KRAM

Anonym sa...

Pia du inspirerar!!!
Carina K

Anonym sa...

Vad underbart inspirerande att läsa i din nya blogg! Man kan lätt säga att den håller stjärnklass:D

STORT GRATTIS till dina framgångar på lydnadsplan med dina båda hundar och såklart meriterna ni fixat i skogen!!

Kramis från Aneli, Soda & Lyckos

Märta sa...

Jösses va mycket härlig läsning och kloka tankar! Bara att ta till sig. Kan det gå att applicera detta på en envis liten tax tror du? vi ska iallafall göra ett ärligt försök! STORT grattis igen till dina framgångar!
Kram! / Märta och Stilla

Maria sa...

Har sagt det förut men säger det igen värsta lyllosarna som får kursa med de ny bakade Kiruna instruktörerna med Pia i spetsen! Ha det allra bäst/Maria och tjejerna

Nina sa...

Vilket klokt och intressant inlägg! DU är min inspirationskälla! Kramis till dig vännen. /Nina & Hilda

Veronica sa...

Superbra inlägg!! Gillar verkligen ditt hundtänk......fast det visste jag ju redan ;)

Kanske du kan sammanfatta de viktigaste delarna, vinkla det mer utifrån någon som inte är så inne i "tävlingsdelen"(är ju "bara" å byta ut moment till vardagssituationer till viss del...)..ändå peka på hur viktigt det är att göra "nånting", sträva mot någonting för att få en bra relation med vovven....så hade vi kunnat använda det i kurserna!

Hade vart superbra å kunna ge dem dessa tankar, som en sista "puch" innan de slutar kursen :)

Om du har tid över..och om du tror det hade varit en bra idé... //Veronica