söndag 28 februari 2010

Shajping och tankar från Klick & Trick kursen

När vi hade klick & trick kursen använde vi oss till största del av fri shaping. Vi valde att arbeta med att fånga beteenden hunden gör och belöna hunden för minsta lilla steg mot rätt beteende. Vi arbetade även en del med att shajpa fram beteenden med hjälp av target.

Till en början blir många hundar förvånade att man bara väntar ut dom och inte lockar och visar dom vad de ska göra(om dom är vana vid detta). Med hundar som inte erbjuder så mycket beteenden till en början och är passiva tycker jag det är viktigt att man väljer något lätt så att hunden får belöning snabbt och ser att det lönar sig att försöka med minsta lilla. Det var så otroligt roligt att se vad dessa 6 kurstillfällen (och framförallt träningen där emellan) gjorde med dessa hundar (och hundägare). Hundarna blev mycket bättre på att erbjuda beteenden med stor koncentration och deras uthållighet ökade avsevärt. Efter dessa sex veckor hade hundarna lärt sig massvis med nya tricks och ALLA hundarna tyckte detta var kul och man såg verkligen på hundarna att de växt.

Tycker det varit så intressant att se att de hundar som varit lite "låga" från början verkligen växt vilket jag tror är ett resultat av att de verkligen blivit förstärkta av minsta lilla positiva beteendet och genom att upprepa beteendet så får de belöning. Kul att se hur själförtroendet på hundarna verkligen växer.

Blir hundar stressade av detta, att själv erbjuda beteenden och inte veta vad vi förväntar av dem osv? Det var en fråga vi diskuterade under kursen. Jag tyckte en av kursdeltagare berättade så bra om detta. Hon sa att hennes hund varit så stressad och ofokuserad tidigare och att det nu märktes stor skillnad både i träning och i vardagen att hennes hund var mycket mindre stressad. Jag tror att en hund blir stressad om man ställer alldeles för stora krav på hunden, tex att man lägger ribban för högt och hunden försöker och försöker men lyckas aldrig göra rätt. Med en mer "stressad" hund gäller det att va otroligt snabb med tajmingen och att belöna rätt beteende. Har man en hund som har lätt att gå upp i varv är det viktigt att förstärka lugna beteenden samtidigt som det hos en hund som är lugnare är bra att arbeta med beteenden där hunden får upp energinivån. Tycker att en hund såklart går upp i energinivå i träningen, vilket den ska göra, men det gäller att sätta kriterinivån på rätt ställe. Och när en hund väl förstått vad den ska göra tycker jag det är så kul att se hur hundens koncentration verkligen ökar på att utföra beteendet nogrannare, snabbare och med hårdare tryck. Jag tycker absout inte denna form av träning stressar hunden, men givetvis måste man träna på rätt sätt.. som med alla träningsmetoder.

Jag gillar iaf själv oerhört mycket att träna på det sätt där mina hundar får tänka själv. Tycker resultatet "sitter" otroligt mycket bättre. Att lära sin hund att tänka själv tycker jag gör att det blir lättare att lära dom allt möjligt. Genom att locka och visa hundarna för mycket tycker jag att vi kan göra dom alltför passiva och hjälpberoende.

Ja kände mig så otroligt rörd när kursdeltagarna på vår Klick & Trick kurs berättade hur nöjda de var med resultatet av kursen och deras träning. Hur de tyckte att deras relation med sin hund blivit stärkt. De tyckte de lärt känna sina hundar mycket bättre och tyckte även att hundarna även måste uppleva dom som så mycket roligare mattar.

Kommentera gärna om ni har några åsikter =)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Va kul att du bloggar igen!
Dina är ju en tjej som lätt går upp i varv och blir lite yrig men att "shejpa" in ett trick ger en mycket samlad och fokuserad Dina. Hade behövt lite tips och idéer kring detta så jag ångrar mig verkligen att jag inte gick kursen. Häls Carina å Dina

Pia sa...

Roligt att du tycker det är kul att jag kommit igång med bloggandet igen :)Ska försöka blogga lite regelbundet nu!

Ja synd att du inte gick kursen, men det kommer säkert fler kurser av den här sorten för gillar verkligen och hålla såna här sorters kurser! :)

Ja visst är det skoj att hundarna blir så mkt mer samlade av att få "tänka själva"!

/Pia

Anna sa...

hörde att du skulle gå kurs via CANIS... måttligt svartsjuk!!!!! dock superkul att ha en duktig instr som utb via canis om man flyttar upp igen.....

känns lite tryggare på så vis ;)

kennel camabaros har börjat blogga igen i väntan på att hemsidan fixas ...

// A

Margareta Kauppi sa...

Håller helt med dig i allt.
Det jag också tycker är en viktig skillnad mellan klickerträning och sk traditionell träning; är frånvaron av korrigeringar. Jag undrar om det inte är just frånvaron av "rycka och ryta" - som gör att hundarna börjar våga prova själv? Det värsta som NU händer, är ju att klicket uteblir - och det tar en tid innan hundar fattar det ;-)
JÄTTEKUL iaf att klickerträning fått sådant fotfäste inom SSRK-Kiruna!

Pia sa...

Anna: Ja Anna det är RIKTIGT KUL att gå Canis KlickerTRÄNArutbildning!!!! Ser så fram emot detta året och allt jag kommer lära mig. Känns så roligt att kunna vidareutveckla sig för att kunna hålla ännu bättre kurser! Såg att ni börjat blogga igen - KUL! Hoppas ni flyttar upp snart igen förresten.

Margareta: Ja det är sant att hundarna spontant erbjuder mer beteenden när man tränar på det sättet, dom vet att det är okej att prova sig fram. Tycker beteendena blir så mkt mer befästa när man tränar på att de får "tänka själv" på hur de ska göra och belönar varje liten del. Jo det är så kul att vi börjat erbjuda lite mer utbrett kursutbud i sektionen :) Har ju tränat mkt med klicker och "träningstänket" själv länge och det känns kul att dela med sig av det man kan :) /Pia