fredag 10 juni 2011

Att sluta i tid


Igår var vi ut och körde vattenarbete igen i ca +27 grader. Värmen har kommit som en chock till Kiruna. Tog lite längre lunch och for ut till Kalixfors för att träna. Tänkte att det är bra att träna när det är så varmt också för att hunden ska träna på uthålligheten trots värmen. Valde att köra vattenarbete (dirigeringar). Gjorde tre målområden som jag skickade henne till över hela sjön. Tänkte använda mig av dessa områden och köra några vändor där ja motiverar dom för att därefter motivera dom och åka från platsen och komma tillbaka dagen efter för att senare kör helt och hållet omotiverat. Är så viktigt att bygga upp det sakta men säkert för att få bra och raka dirigeringar. Vill inte ha en massa strul på vägen utan vill att hon ska lyckas. Kommer även att bygga på störningar kring linjerna för att det ska bli lite svårare.

Hon jobbade på riktigt riktigt bra och löste uppgifterna jättebra!! Är SÅ HIMLA KUL ATT TRÄNA JAKT! :)

Det som är så viktigt att tänka på är att verkligen sluta träna i tid när man är ute och kör ett pass eller/och att ta pauser. Inte mala och mala på så att hunden blir helt slut utan det bästa är att sluta på topp. Ofta tänker man; "bara en till" och så blir det ett sämre resultat än att man skulle slutat när det gick som bäst och ha kvar det i minnet. Tycker iaf att man blir duktigare på det med tiden och lär sig att läsa sin hund och veta vad den klarar av. Och det viktiga är inte ATT hunden gör något utan HUR den gör det. Vad lär sig hunden av uppgiften?! Så himla ofta ser man många träna och är så fokuserade på att få in just apporten. Men egentligen är väl inte det huvudmålet i sig när man tränar utan det är ju att hunden ska lära sig något och komma framåt i träningen. Om vägen till apporten är krokig, hunden gör fel, får stoppas, blåsas hit och dit osv så är resultatet av inlärningen inte särskilt lyckat.







3 kommentarer:

Lotta sa...

Många kloka ord :), alltid lika kul att hoppa in och läsa här. Jag tror dock att man inte alltid ska sluta när de börjar bli trötta för de kan behöva få lära sig att fokusera även när orken tryter. Ett prov eller en jakt tar ofta på krafterna, och man ser ofta iaf på proven att många hundar kroknar i slutet - tror det är för de ofta fokuserar när de är pigga.

Pia sa...

Jo det har du helt rätt i! :) Det var lite tanken med att jag begav mig ut också när det var så hiskeligt varmt, för att hon ska orka fokusera trots det.

Dock tror jag det är viktigt att försöka att inte alltid träna så hundarna blir för trötta och det blir ett dåligt resultat :)

Kul att du kikar in här Lotta!

Cari sa...

Man måste skilja på inlärning och träning. I Inlärningen är det viktigt att sluta i tid, men i träningen där hunden kan uppgiften är det viktigt att träna uthållighet, så dom lär sig jobba när dom är trötta, men inte för ofta.. jobbar man med trötta hundar under inlärning är det lätt att det blir fel, och fel lär dom sig oxå ;)
Men det var ju lite så du skrev oxå, helt klart en tanke, och att träna även nu när sommaren är här, även om den snart försvinner :)

Vi MÅSTE träna nån dag snart!!!