torsdag 12 januari 2012

Belöningsutveckling/ Lekutveckling


Förra måndagen startade jag fortsättningskursen i Grundfärdigheter (klickerträning) och på första träffen var ett genomgående tema belöningsutveckling. För att hundarna (och förarna) ska utvecklas ÄNNU mer i sin träning tycker jag att det är viktigt att utveckla sina belöningar så mycket det går. Vi människor hamnar lätt i mönster och gör likadant hela tiden, vi blir motoriska.

Det som är är allra viktigast och ger störst resultat tycker jag är att man ska ha:
RIKTIGT ROLIGT MED SIN HUND!

Vi blir lätt allvarsamma när vi tränar och presenterar godisen eller leksaken på samma sätt. Godis i all ära är bra MEN jag tycker att bästa belöningarna man kan ha är när man kan varva mellan godis och leksak. Alla deltagare har jobbat mycket med godis som belöning så därför fokuserade vi på att arbeta med leksaksbelöning och utveckla "leken". Vi började med att bara jobba med lekbelöningen och sen när vi tränade på momenten fick de arbeta med godis och ofta varva med lekbelöning. Och det gör verkligen skillnad1

Såklart är alla hundar olika och har olika lätt för sig att tycker saker är roligt men allt (det mesta) går att utveckla och bli mycket mycket bättre. Det jag framförallt kunde se på kursen var att ALLA hundarna tyckte det var roligt att leka med sin matte eller husse. Och här kan vi människor arbeta med engagemanget. Ofta kan det vara lite jobbigt och konstigt att "leka" framför andra som man inte känner och att verkligen bjuda på sig själv, men ju mer man tränar desto bekvämare i det blir man.

Vi arbetade framför allt med att kampa med hundarna eftersom det inte är optimalt att slänga boll inomhus med en massa andra hundar runtomkring. Dessutom tycker jag verkligen om kampen som belöning för tycker det stärker samarbetet och belöningen mellan dig och hunden. Bollbelöning som man kastar är också bra men då är det roligaste att jaga (och få bära hunden) där hunden gör det själv. Absolut inge fel i det och belönar ofta med att kasta boll själv men tycker att kampbelöning är något som är väldigt bra att få till med sin hund och att kunna utnyttja båda alternativen som belöning. 

Några tips när du använder lek och kamp som belöning:
  • Inte tvinga föremålet mot hunden utan hellre "retas" med det och dra det bort från hunden så att hunden blir intresserad av föremålet när du ska skapa/öka föremålsintresset.
  • Fokusera inte så mycket på hunden utan mest på leksen, bete dig som att du har ett riktigt spännande föremål i handen.
  • Kör alltid korta pass i början och stoppa undan leksaken helst när hunden är riktigt intresserad av den
  • Var alltid den som avslutar leken så att ni avslutar leken med att hunden vill leka mer.  
  • Försök lek med hunden när den är som mest motiverad
  • Har du en hund som har lite dåligt kampsug - låt hunden ofta "vinna" leksaken
  • Om din hund gärna vill äga leksaken själv, jobba mycket med handtarget och koppla ihop avlämnandet med det - ju högre värde för nosduttarna i handen desto lättare kommer det att gå.
  • Vill inte hunden komma till dig med leksaken - jobba med två leksaker som hunden får varva mellan.
  • Var gärna fysisk med hunden när du leker, ta i hunden, knuffa den bortåt så den får kämpa att komma tillbaka mot leksaken
  • Var själv aktiv när du leker - spela lite teater och ha KUL! :)
Sist men inte minst TRÄNA, TRÄNA, TRÄNA på detta.. :) Är en träningssak precis som allt annat. Ju fler saker du har i ditt belöningsförråd desto bättre.
 
Har du bra belöningar blir det så mycket enklare och roligare att lära hunden saker och framstegen kommer fortare. Lär hunden att samarbeta om leksaken med dig.
 
Ett väldigt roligt område som man kan utveckla hur mycket som helst. Funderar att hålla tema/kursträffar om detta under våren där vi fokuserar lite extra på att utveckla leken och belöningarna för att få optimalt ut av det. Och att få hundarna att vilja samarbeta med oss ännu mer om leksakerna.

Inga kommentarer: