tisdag 20 mars 2012

Planering tävlingslydnad

Gått igenom var vi står och vad vi har att träna på i dom olika tävlingslydnadsmomenten eftersom jag ska ta upp lydnadsträningen igen och planera för lite lydnadsstarter. Inte startat tävlingslydnad sen 2010 ju :/ Men nu är vi taggade!!

Förutom momentträningen kommer jag att försöka träna i mycket olika miljöer, på olika underlag (när snön försvinner för nu kan man mest variera mella lite snö och mycket snö ;)) och träna uthållighet mellan belöningarna.

Vissa av momenten är påbörjade och det kan vara moment som dom kan bra och känns godkänt men behöver uppfräshning eftersom det är ett bra tag sedan vi tränat. Andra moment har vi kanske börjat med bara hunnit en bit med och kan tänka mig att vi får börja om lite från början där men oftast så går det fortare när dom väl kommer igång. Och vissa moment har vi inte börjat alls med så det är det god tid att vi börjar med så fort som möjligt för att hinna få stabila moment. (tex vittringsapporteringen!!!).

Det känns som att Minja är så gott som redo för start i Lydnadsklass 2 med lite finslipning och träning av Rutan. Med Casper däremot har jag massor av träning om jag ska starta i 3:an med han.

Sen tror jag att det det är OTROLIGT VIKTIGT att kombinerat med att man jobbar med att få till hela moment så måste man även jobba med att få fram rätt ATTITYD och ENGAGEMANG hos hunden. Då håller träningen mycket mer långsiktigt :)
Så här ligger vi till:

LYDNADSKLASS 2 - MINJA
  • Platsliggande (3 min och 30 m) Detta har vi tränat på en hel del tidigare och innan nya reglerna kom så skulle föraren vara dold och även det klarar Minja bra. Nu ska man alltså vara synlig (jobbigt, eftersom det är skönare att stå dold själv). Bara fortsätta träna vidare på detta så momentet håller sig säkert i olika miljöer, olika störningarm, olika underlag och med olika hundar.
  • Fritt följ: Jobba på att få ett tightare fritt följ och bättre uthållighet. I övrigt tycker jag att hon han bra bakdelskontroll och sättanden.
  • Läggande: Detta har hon kunnat riktigt bra så bara finlira på detta. Hon älskar att slänga sig ned i backen :)
  • Inkallande: Här har ju momentet alltså tidigare varit med ställande och det håller vi ju på att jobbar med så här blir det ju enklare. Inkallningen är hon duktig på, behöver kanske finlira lite på att hon absolut inte tjuvstartar och att hon kommer snyggt in i utgångsställning trots att hon kommer långt ifrån.
  • Sändande med ställande "Rutan" (10 m) Påbörjat och kom en ganska bra bit. Behöver nog dock börja om från början. Behöver dels träna på at kunna springa rakt ut till rutan och att från nära hålla träna hunden att lära sig hitta rätt (mitten) mellan 4 koner. Behöver bli mer "medveten" om rutan.
  • Apportering: Detta moment har hon fixat bra. Behöver dock träna en del på att hon kommer in ordentligt i utgångsställning med apporten så det inte blir några sneda sättanden.
  • Hopp sitt: Detta moment tycker Minja är superkul och har fungerat bra. Behöver dock finslipas och vet att hon tidigare då jag tränade detta ibland började lägga sig på andra sidan så behöver träna sättandet efter hoppet bättre samt även att hon sätter sig på lagomt avstånd från hindret och inte för nära.
  • Fjärrdirigering (5 meter, sitt o ligg) Kan skiftena perfekt, dock gör hon dom gärna frivilligt hela tiden ;) Så träna detta med kommando, längre tid mellan skiftena så är momentet klart!

LYDNADSKLASS 3 - CASPER
  • Sittande i grupp (10 m, 1 min): Helt nytt för Casper så detta måste vi börja med.
  • Platsliggande (dold förare, 3 min) Tränat detta tidigare men Casper behöver mycket träning av detta eftersom han är väldigt energisk. Behöver även träna han att kunna ligga platsliggning även med kort förberedelse.
  • Fritt följ (inkl sidoföflyttningar) Behöver jobba mycket med uthållighet och olika underlag samt tempoväxlingar och sidoförflyttningar och ännu mer bakdelskontroll.
  • Sättande: Ej påbörjat så detta måste vi börja med.
  • Ink med ställande Detta har han kunnat rätt bra så det måste bara finslipas.
  • Sändande med platsläggande och inkallande (25m) Länge sedan vi tränade rutan så det behöver verkligen fräschas upp. När han kan den igen från där vi varit så behöver längden utökas. Sen behöver även läggande på avstånd tränas in och inkallande från ligg och komma i fritt följ.
  • Apport med hopp: Inte påbörjad men detta ska nog gå bra.
  • Apport metall Inte påbörjad men ser inte detta som så stora problem då jag har en apporteringsvillig hund.
  • Vittringsprov (10 m) Inte börjat med alls så dags att börja NU.
  • Fjärrdirigering (10 m) Sitt och Ligg kan han bra men Stå måste vi börja med för bara varit inne och nosat på detta. Behöver även träna på att förlänga avståndet.
Sen har jag lite mer nyheter att skriva om men det kommer imorgon :)
Gammal bild från en härlig lydnadshelg med fina vinster

Inga kommentarer: