söndag 20 maj 2012

Hopp-ståHopp-stå är något vi börjat jobba med. Jag vill att hunden ska få en bättre förståelse för stanna kommandot och att hunden med styrka ska stanna med båda framtassarna parallellt i marken samtidigt och få en förståelse för att stå stadigt där.

För att hunden ska få stå:et snyggt och samlat krävs en del styrka och kroppskontroll från hunden och det är ju ett moment där hunden ska kunna stå stadigt i samma position upp mot någon/några minuter utan att röra någon tass.

Bra tips jag fått från Grundkursen online med Klickerklok är att:
- Träna sitt/ligg/stå på en smal planka så att hunden hela tiden håller tassarna stilla under kroppen på rätt ställe.
- Träna stadga i positionerna genom att bland annat putta och trycka på hunden och hunden ska ändå vara kvar i position och belönas för det.
- Användande av fri-signal när hunden får gå ur position.
- Användande av omvänt lockande för att hunden ska få en förståelse för att frysa kvar med tassarna.

Inlärning av hopp-stå
Jag började lära in hopp-stå för länge sedan med hjälp av handtarget ovanför hunden som jag snabbt tog bort direkt hunden började lyfta tassarna och körde utan target. I början kan man belöna att hunden hoppar men senare ska hoppet inte vara så högt utan målet är att hunden ska lyfta båda framtassarna och slå ner dom samtidigt parallellt i backen och stå stadigt.

Belöningsplacering:
I början har jag belönat hunden ganska långt nere i position när hon landat men märkte att hon då alltid landar med ena tassen längre fram än den andra. Klurade lite på vad jag skulle göra och bara genom att jag flyttade belöningsplaceringen så att jag belönar mer ovanifrån än långt nere så löstes problemet direkt och hon landar mestadels parallellt nu.

Omvänt lockande:
Så fort hunden börjar lära sig hopp-stå så kan man börja lägga till omvänt lockande. Belöna hunden först i position när hunden landar och lägg till omvänt lockande och "fresta" hunden att bryta position. När hunden får röra sig igen använd alltid en fri-signal så hunden vet när den får bryta positionen.

När hunden kan detta kan du gå över till att lägga på omvänt lockande direkt hunden landat efter hopp-stå. Och sen kan du belöna hunden några gånger för att den håller positionen.
Efter det kan du gå över till att lägga på omvänt lockande direkt hunden är på väg att hoppa upp. Direkt hunden fryser med tassarna i stå:et så belönar du.

Frysa med tassarna utan omvänt lockande:
När du tränat ett tag med omvänt lockande och hunden blivit duktig på det så tar du bort det och belönar att hunden fryser tassarna efter hopp-stå UTAN omvänt lockande.

Träna hunden på att du ska kunna gå iväg från den och att hunden ändå ska stå still kvar med tassarna. Träna även hunden att du ska kunna gå och ställa dig bredvid hunden. Belöna hela tiden hunden för rätt beteende. Tänk även på att träna hunden att kunna stå längre och längre tid innan den får belöning.

Träna hopp-stå när du är i rörelse och på avstånd:
När hunden blivit duktig på allt detta börjar du röra dig baklänges och hunden ska kunna göra samma sak både när du rör dig och när hunden är på längre avstånd från dig.

Här är en liten film på hopp-stå träning med Minja. Träningen fortsätter och nu ska vi börja jobba ännu mer med omvänt lockande.

2 kommentarer:

Hjördis sa...

Kul att du kommer ifall det blir viltspårprov i Saivo. :)

Pia Fors sa...

Japp självklart måste man ju gå viltspår där om det ändå kommer i trakterna man är nästan varje helg :) Hoppas datum och tid passar in och att det blir av! :)