söndag 6 november 2011

Grundfärdighet utgångsställning

Då var det dags att presentera denna veckas Grundfärdighet.

Grundfärdigheten vi jobbat extra med under de två senaste veckorna är alltså:
- UTGÅNGSSTÄLLNING

Tänkte jag går igenom lite kort alla underkategorier och hur jag tycker jag och Minja kan dessa just nu:

Sätta sig fot framifrån:
Hunden ska alltså framifrån kunna sätta sig fot vid din vänstra sida. Detta är Minja jätteduktig på. Fungerar bra både med att ge godis från handen och sen förflytta mig samt att kasta godis framåt för att söka upp mig framifrån efter godisen är plockad.

Sätta sig fot bakifrån:
Hunden ska komma bakifrån dig och sätta sig i utgångsställning. Detta har vi inte tränat så mycket men hon kan det ganska bra ändå. Skulle behöva träna det lite mer så hon stannar direkt hon söker upp mig rakt bakifrån för hon kan gärna gå förbi mig en liten bit och sedan räta in sig i utgångsställning.

Sätta sig fot från sidorna (höger och vänster):
Hunden ska komma från någon av sidorna och sätta sig rätt i utgångsställning. Det här kan hon också bra tycker jag.

Vändningar på stället:
Hunden ska kunna vändningar åt både höger och åt vänster. Minja kan vändningar åt vänster bättre eftersom det är det vi jobbat med mest. Skulle behöva finlira lite mer på högersvängarna där hon också gärna går förbi en liten bit och sen rätar in sig i utgångsställning.

Två steg framåt/bakåt/åt vänster/åt höger:
Hunden ska alltså kunna följa med i utgångsställningsposition åt de olika hållen. Tränat detta väldigt lite och inser att jag skulle behöva lägga lite krut på det.

- Två steg framåt: Följer i bra position men måste jobba på sättandet i utgångsställning när jag stannar.

- Två steg bakåt: Kan väldigt dåligt, svänger lätt ut med rumpan. Kunnat bättre tidigare men här har vi tappat så ska gå tillbaka till att jobba med väggen och lågt hinder /typ trottoarkant.

- Två steg åt vänster: Kan inte alls nästan. Därför finns det inte med på filmen. Så det vet vi nu att vi absolut ska jobba med :)

- Två steg åt höger: Kan ganska bra trots att vi knappt jobbat på detta!

Doggie-zen: Allt detta med avståndsbelöning alltså. Kan utgångsställning framifrån med doggie-zen, mer än så har vi inte kört så det ska vi givetvis också träna på.

Och här får ni se filmen hur lördagens pass med utgångsställning såg ut:

Inga kommentarer: