söndag 15 januari 2012

Månadens tricks - JANUARI

Nu har jag bestämt mig vilken månadens tricks för januari blir:

Minja - Vinka med tassen
Casper - Halta (vänster framben upplyft)
Nera - Lägga sig på rygg med kommandot "Hur gör älgen när det säger PANG?" (eller nåt liknande) :)

Träningspasset började igår.

Vinka med tassen:
Bestämde mig för att helt frishejpa detta utan targets (frishejping är så himla skoj och använder mig mest av detta i min träning!). Har aldrig ens tränat vacker tass med Minja och tänkte det skulle ta en liten stund. Minja började med att testa några beteenden men så fort hon lyfte på ena tassen klickade jag, detta greppade hon DIREKT och efter ca 20 sekunder MAX så fattade hon att hon skulle sätta upp vänster framtass. Helt otroligt hur snabblärd denna hund är. Men eftersom jag hela tiden tränar med att hundarna ska tänka själv och lyssna på klicket (som leder till belöning) som visar att dom är på rätt väg så lär dom sig snabbt att bli medvetna om att det de faktiskt gör leder till belöningen, riktigt fascinerande när det går så fort. Fick iaf till på tre korta pass att hon vinkar minst två gånger med tassen. Ska fila lite till så jag får ännu tydligare vink och sen lägga på kommando. Ska försöka filma och lägga ut den idag så ni får se :)

Halta:
Shejpar hunden att lyfta ena tassen i stående, valt vänster framtass. När hunden kan detta är min plan att nästa steg är att minsta rörelse med framtassen uppe ska belönas och sen bara utöka längden han ska hoppa. På två pass igår kom vi till att han lyfter ena framtassen bra. Dock är Casper så himla ivrig så hinner hända massa andra saker emellan också som han provar så med honom vill jag absolut inte stressa fram utan vill ha mer "kontroll" på ena framtassen uppe innan jag börjar backa.

Ligga på rygg:
Frishejpas också hela vägen. Först shejpas Nera till att lägga sig ned frivilligt. Sedan klick och belöning för minsta viktförskjutning med kroppen åt något håll. Vi kom till att hon lägger rumpan åt sidan på ett pass. Träningen fortsätter idag :)

2 kommentarer:

Märta och Stilla sa...

Åh, så roligt! Du inspirerar mig!
/ Märta

Anonym sa...

Ska bli spännande och höra och kanske få se på film hur det går. Kul att få inspiration till olika trix. Jag är så fokuserad på grundfärdigheter, men det kan ju vara kul att göra något annat emellanåt.

/Kerstin och Troja