onsdag 18 september 2013

Klossmetoden

...Klossmetoden
...Klossträning
...Utgångsställning
...Fotposition

Då har träningen startat av valpen för att få till en snygg utgångsställning, alltså att hunden ska svänga rumpan in till ditt vänstra ben och sätta sig där. Har hunnit köra ett kort pass igår och ett kort pass idag och den här valpen är sååååååååå träningsvillig och fattar så otroligt snabbt.
Hann bara ställa ner klossen så var båda tassarna på den och hon fattar att det är där hon ska ha tassarna. Lika snabbt fattar hon att börja flytta rumpan åt sidan.

Jag tycker att klossmetoden uteslutande är det absolut bästa metoden att lära hunden att komma in och sätta sig i utgångsställning. Eftersom du använder dig av klossen så blir det en tydlig punkt där hunden ska ha framtassarna och hunden lär sig ordentligt bakdelskontroll och lär sig svänga in rumpan ordentligt mot ditt ben.

Steg 1: Du belönar för att hunden intresserar sig för klossen, först att den nosar på den och sedan kommer upp med båda framtassarna på klossen.
Steg 2: Du börjar röra dig mot höger - alltså mot hundens vänstra sida. När hunden förflyttar sig åt motsatt håll från dig men samtidigt står kvar med framtassarna på klossen så belönar du detta.
Steg 3: När hunden blivit duktig på att flytta sig när du förflyttar dig så börjar du vänta ut genom att du själv står still (oftast ganska nära hundens vänstra sida i början) och när hunden tar minsta steg åt motsatt håll från dig belönar du hunden. Samtidigt som du lägger fram och ska belöna hunden så förflyttar du dig färdigt mot hunden och släpper godisen först när du står från den position hunden ska börja röra sig ifrån.
Steg 4: Stå mitt emot hunden och vänta ut hunden mer och mer att den kommer längre och längre mot din vänstra sida. I början står jag med tårna mot klossen men sedan börjar jag stå med fotens vänstra sida tätt mot klossen för att hunden ska komma i rätt position. Tänk på att förflytta dig samtidigt som du matar hunden med belöningen så att du står still när hunden ska börja förflyttningen mot dig.
Steg 5: När hunden nu kan komma till din vänstra sida, så  jobbar du dels med att när den kommit till sidan, belöna och ställ dig mitt emot. Du kan även jobba med att hunden hela tiden ska följa din vänstra sida runt klossen. Sedan kan du gå vidare med att slänga godis åt olika håll (jobba med ett håll i taget i början) tex framåt, åt höger, åt vänster och bakåt och hunden ska hela tiden därifrån söka upp sig med framtassarna till klossen och komma in i rätt position med kroppen mot ditt ben.
Steg 6: Du börjar träna precis samma sak som ovan men utan kloss. Kör gärna några repetitioner med kloss först för att medan du belönar hunden ta bort klossen snabbt och testa om hunden gör samma beteende som innan. Tänk på att sänka kriteriet och backa bandet och belöna för minsta tendens att göra rätt i början för att sen avancera vidare till det hunden kunnat med klossen.

En liten filmsnutt på min lilla Extra, 11 veckor, och hennes andra
träningspass med klossen. :)
 

Inga kommentarer: