söndag 11 maj 2014

Grym helg, grym hund!

Vilken underbar helg med hur mycket hundträning som helst, både jag och min hund är helt slut.
Har tränat jakt fredag, lördag och söndag. Och viltspår fredag och söndag.

Om vi börjar med viltspårandet:
Extra är en grym spårhund!!!! Helt otroligt vilken snabb utveckling och vad nöjd jag är med hennes spårarbete. I fredags gick hon ett viltspår på 200 meter som legat drygt en timme och idag gick hon ett viltspår på ca 300 meter som legat 3 timmar. Båda spåren var helt oblodade, alltså bara med dragen klöv utan droppning av blod. Hon går nästan hela tiden i spårkärnan!
Extra tycker själv spårandet är hur kul som helst och hon är väldigt spårnoga och har bra driv framåt i linan. I början av veckan ska vi börja lägga på blod och se om det blir någon skillnad med det. Kan inte vara annat än nöjd iaf! Längtar till provstart ;)


Och jaktträningen:

I fredags hann vi träna ett sök som jag gjorde lite för stort och hon var rätt trött i huvudet efter allt spårande. Men hon jobbade på bra men matte lärde sig att hon är ung och att inte göra det för svårt. Körde även några markeringar som gick bra.

I lördags så var vi en liten grupp som tränade. Vi motiverade upp ett område att skicka linjetag till. Vi med de yngre hundarna skickade hundarna rakt till området och förlängde avståndet successivt. Den erfarna hunden fick när området var tomt stoppas och dirigeras vidare från målområdet. Efter detta så tränade vi  markeringar. Extra skötte sig galant och det känns som att detta var första jaktträningen "på riktigt"  i grupp och på barmark. Hon är lugn och fin vid sidan och har inga problem med att vara passiv. Hon är duktig på linjetag och det känns som att det även går att jobba med lite längre avstånd. I början var hon lite konfunderad över att det var många dummiesar på ett och samma ställe och ville gärna släppa och nosa igenom alla men det släppte. Extra fick även prova på ett närsök med minidummies.

Idag (söndag) så använde vi samma målområde som i lördags men förlängde avståndet + att vi byggde på ett till målområde att skicka hundarna till. Så nu fick det varvas att skicka till de två olika målområdena. Jag la även ut två apporter till den erfarna hunden som sedan skulle dirigeras vidare när ett målområde var tomt och den apporten hade Extra registrerat när jag la ut så fick "envisas" en del med Extra att den inte skulle in av henne ;) Blev bra träning där jag tror hon fick en massa lärdom - mattes tecken gäller oavsett om hon vet någon dummie som finns någon annanstans. Återigen, KANON-NÖJD med lilla Extra. 10 månader gammal och så lugn och cool vid sidan och duktig i arbetet! Känns som man helt plötsligt kan börja träna och inte bara köra något skick. Självklart tar jag det lugnt ännu, hon är ju trots allt en ungdom. Tränar med lugna grupper och med lite störningar och inga skott i grupp ännu. Viktigt att skapa de allra bästa förutsättningarna för sin hund.

Till veckan är min plan att arbeta med stoppsignal och teckenträning. Det har vi lagt åt sidan ett bra tag så känns som det är dags att sätta igång med det. Höger och vänstertecken har vi aldrig ens jobbat med.

Under helgen har jag även hunnit umgås massa med goda vänner. I lördags var jag, Nina i Sussi och Amandas stuga. Mina syskonbarn Evelina och Vera hängde också med dit och tjejerna hade det så roligt med varandra. Hundarna fick busa och springa runt och på kvällen hade jag, Nina, Linda, Emilia och Anna-Sara middag hos Nina. Riktigt mysigt!

Så sammanfattningen av helgen blir helt klart: En GRYM helg och en GRYM hund!
 

1 kommentar:

Lill-Iren sa...

Så flink hun er! Brune flatter er nydelige :)