onsdag 3 september 2014

Godkänd på Björntest i Junsele med Nera

I början av augusti åkte jag och Ronnie med Nera (Härkilas Nera II) till Junsele för att göra björntest med henne där via Björnhundstestarna.

Testet går ut på att hundarna släpps in till ett hägn som är jämte ett hägn längs ena änden där fem stycken björnar är. Sedan görs en bedömning av hundens tillgänglighet (att domaren ska kunna hälsa på hunden), hundens reaktion vid kontakt, självständighet, hundens skall, rovviltsskärpa och mod, och inkallning.

Föraren får gå in i början av hägnet och släpper sedan hunden. När hunden därefter springer in i hägnet mister föraren synen av hunden så  hunden får jobba självständigt och hör enbart hundens skall. Jag fick vara med och titta på provet från ett torn och såg allt medan Ronnie var förare till Nera.

Riktigt riktigt roligt att se provet, Nera var riktigt duktig! Hon har verkligen mycket skärpa och mod denna hund. Stod nära nära gallret stor del av tiden och skällde på björnarna. Hon ville hålla koll på alla björnarna och växlade mellan att skälla på de olika björnarna. En björn gör ett utfall mot stängslet där den gör en attack mot hunden genom att springa mot stängslet där hunden står och går upp och slår med ramarna mot stängslet. Nera backar undan någon meter och är sedan framme och skäller mot stängslet igen. Inkallningen som de ska göra i slutet reagerade hon blixtsnabbt på, svinsnyggt!

Nera fick totalt 42,5 poäng av totalt 50 poäng på provet. För att bli godkänd på provet så krävs minst 40 poäng så därmed blev hon GODKÄND!!!

Extra roligt är att det enbart är ca 10% av alla hundar som startar som blir godkända så kul att hon är en av dom. Hittills när vi startade provet så var 28 av 280 testade hundar godkända detta år.

Kommentar på provprotokollet var: Tiken med fart ner tar kontakt omgående, börjar skalla , 55-65 skall per minut. med uppehåll. Skiftar björn, vill ha koll på alla. Tiken arbetar nära björn. Efter 5 min lämnar tiken björn , går runt och nosar där vi utfodrar , sen åter till björn . Tiken arbetar med klok respekt men ändå nära.

Ja då blir det spännande att se om vi kommer smyga på något stånd i skogen där hon skäller björn ;)

Det som är fantastiskt roligt med denna hund är att se vilket otroligt fint samarbete och relation hon har med sin husse! Ronnie gör ett KANONBRA jobb med henne.

Inga kommentarer: