torsdag 4 september 2014

1:a pris i Nybörjarklass på jaktprov

Så grymt GLAD efter att ha startat Extra på jaktprov ihelg i Lakselv!!
Extra (Kiss me Ashes of St.Helens) 14 månader kammade hem

1:A PRIS och blev dessutom KLASSVINNARE i Nybörjarklass.

Domarkritiken från jaktprovet:

Sök: Decker hele feltet systematiskt i kontinuerlig arbeide i godt driv. Hemter in samtlige.
Fart og utholdenhet: Saerdeles bra utholdenhet med god koncentration hela tiden.
Nese: Meget bra.
Dirigerbarhet: Helt akseptabel dirigerbarhet för klassen.
Markeringsevne: Meget bra. Levererar direkt inn til förer.
Skuddreaksjon: Ganske skuddfast, sikres noen ganger av förer.
Allmän oppförsel: Meget positiv sammen med förer som leder sin hund med meget små midler.
Apporteringslyst: Saerdeles spontan.
Apportgrep: Korrekt grep och avlevereringar.
Svömmesett og arbetsvilje i vann: Går ivrig i vann, svömmer bra og apporterer direkt. Pene avlevereringer.
Samarbetsvilje: Saerdeles positivt.

Sammanfattande kritikk: En saerdeles dyktig hund i klassen, som på alle måter gjennomförer en bra pröve. Enda tryggare skuddfasthet kan önskes.

Domare Harald Liland.


PROVETS UPPLÄGG:

Provet började med två enkelmarkeringar på vatten. Dom fixade hon galant och dom var väldigt enkla. Svårigheten var att det var rejält gungfly/sankmark innan de skulle i vattnet och svårigheten för hundarna var också att ta sig upp från det och lämna av fint. Extra gjorde ett kanonfint jobb och lämnade båda snyggt i hand. På första skottet så dröjer jag lite innan jag skickar så då får ja vara beredd då hon gör ett framstamp med framtassarna men sitter kvar. På resterande skott under provet så påminner jag Extra med att säga stanna innan samt vid något tillfälle när apporten landar. Därav kritiken om att jag behöver säkra henne några gånger.

Sedan så gick vi vidare till en landdirigering. Den var på ca 40 m avstånd. Första gånger så går hon rakt fram halva sträckan och sedan viker hon av till höger. Då tar jag tillbaka henne direkt och skickar om och är supernoga med att hon är fokuserad rakt fram. Då tar hon tecknet bra och springer rakt fram till området.

Därefter gick vi vidare till en landmarkering som hon spikar och full rulle in till mig. :)

Sedan så är det dags för söket som hon arbetade kanonbra på!! Hon har en grym fart och uthållighet och hon jobbade med näsan på från allra första start till slut. Precis på vänstra sidan av söket så var en brant sluttning neråt där man tappade hundarna ur sikt där. Var noga med att ta tillbaka henne direkt hon gick ur dit och det var inga problem.

Sedans så avslutades provet med en enkelmarkering som hon också spikade! Riktigt NÖJD känsla när provet var avklarat! ALLT gick KANONBRA!!! :D

DUKTIGA DUKTIGA HUND!! Älskar verkligen denna härliga arbetshund. Hon har sån grym jaktlust, fart och är underbart balanserad och lugn och tyst vid sidan. Ska verkligen försöka förvalta denna stjärna på bästa sätt.

Så nu kommer vi fortsätta att träna vidare på grunder, framförallt på teckenträning, signal (stopp osv) och närsök. Och så fortsätter vi träna vidare mot Öppenklass nästa år :) 

1 kommentar:

Lill-Iren sa...

Gratulerer så mye!
Det er veldig interessant å lese hvordan jaktprøven var lagt opp, jeg har aldri vært på jaktprøve men har veldig lyst til å melde meg på etter hvert:)
Blir alle dummyer skutt ut med dummykaster?
Det er så gøy å lese om flatter som gjør det så bra i ung alder, jeg synes flattene har litt ufortjent dårlig rykte, kanskje spesielt i lydighetssammmenheng. De blir beskrevet som vimsete og ukonsentrerte og alt for glade...
Jeg skal mest sannsynlig få meg valp i januar, etter jaktlinjer. Flatten jeg har nå er etter "utstillingslinjer", men jeg har vært heldig å få en flat med masse arbeidslyst og søkslyst allikevel. Vi sliter litt med stress rundt andre hunder og det gjør det litt vanskelig i stevnesettinger, men vi jobber med det så jeg endelig en dag får vise hvor flink hun er.
Gleder meg veldig til valp og er veldig spent på hvordan det blir å ha en "jakt flat". Kennel flatcoat-arwen er oppdretteren jeg har funnet frem til :)

Veldig gøy å følge deg og Extra :)