måndag 14 november 2011

GF - Galopp mot förare: EXPLOSIVA STARTER "SITT"

Den grundfärdighet som vi har som läxa i våran gf-grupp denna vecka är Galopp mot förare. Tycker Canis 19 grundfärdigheter verkligen är superbra och roliga att träna på. Man har verkligen nytta av dom i den fortsatta lydnadsträningen.

Det som finns med i denna grundfärdighet är:
- Spontan galopp mot förare (tex på promenad)
- Spontan galopp från medhjälpare till förare (mh håller i halsband)
- Explosiva starter från SITT, LIGG och STÅ.

Vi har valt att börja träna på Explosiva starter från SITT.
Hunden ska alltså FRIVILLIGT inta positionen först och i detta fall alltså sitt. I början belönar jag snabbt direkt hunden satt sig. Belönar alltså med en fri-signal. Jag använder "ja" som frisignal till Minja. Hunden ska vara som en spänd gummisnodd som väntar på att bli släppt, alltså få sin varsågod signal och explosivt springa så fort hunden kan till sin belöning.

Detta är alltså en stor skillnad från att sitta lugnt och sitta i tex 2 minuter på sittande i grupp eller ligga på en platsliggning. I ett moment där hunden snart ska springa till mig ska hunden verkligen vänta på sin fri-signal för att få ge järnet till dig enligt denna grundfärdighet.

Tycker det är så härligt när hunden ligger på gränsen mellan att tjuvstarta och inte och verkligen måste behärska sig för att sitta kvar till frisignalen kommer. När leksaken är framme (och man får gärna fresta extra med den) så gör hunden rätt. Gör hunden fel stoppa undan leksaken och så fort hunden gör rätt kommer leksaken fram igen.

Ska köra så här nu ett tag och sen börja köra stimuluskontroll på detta, alltså lägga in lite nonsenssignaler så att hon bara kommer på mitt "ja" och inte på andra låtsaskommandon ;)

Superkul att träna! :)

Här är filmen på våra först två träningspass som var i söndags.

2 kommentarer:

Susanne och Lia sa...

Vad roligt att hitta din blogg! Härligt med både inspirerande läsning och filmer!

Pia Niva sa...

Tack så mycket Susanne och Lia! :) Eran blogg kommer vi fortsätta kika in i, mycket intressant att läsa och OTROLIGT vackra bilder!