torsdag 12 april 2012

Lekutveckling

Då var det dags för det utlovade blogginlägget om lekutveckling. På onlinekursen hos klickerklok (www.klickerklok.se) så ska det tränas på lite olika saker gällande lekutveckling med kampen och det är bland annat att:


 Att älska att leka


 Att springa fort till mig


 Att gripa fort


 Att viktförskjuta


 Att ta i


 Att inte släppa trots störningar

Att älska att leka tycker Casper och Minja är SUPERKUL! Dom kampar på som bara den! Med Nera har jag knappt kampat överhuvudtaget så nu när jag fick nya kampleksaker i förr förra veckan så har jag börjat ”träna” att kampa med henne. Med saker som varit lite hårda så har hon inte kampat speciellt bra men med de nya kampleksaker tycker hon att det är riktigt roligt att kampa så detta ska vi absolut träna på.

Att springa fort till mig har vi inte hunnit träna på ännu (i detta koncept) men det handlar om att hunden ska kunna springa snabbt till mig och gripa en leksak från min hand och börja kampa och för mig kommer det att vara bra vid tex vid inkallningar eller med en apport i munnen. Det jag ska lära hunden här är alltså att kunna springa fort till mig och gripa en leksak jag har i handen. Hunden ska i denna träning också kunna springa till mig när hunden redan har en leksak i munnen och inte springa för sig själv med leksaken. Den delen har vi däremot börjat träna litegrann på och har även en liten filmsnutt på det.

Vi ska även lära våra hundar att gripa snabbt både från handen och från marken. Från handen är mina hundar supersnabba på att gripa men känner att det kan vara bra att träna på att dom ska gripa lika snabbt från marken (och komma mot mig).

Att viktförskjuta handlar om att hunden ska lägga vikten på bakdelen när den kampar för att senare kunna använda detta i moment där det är bra (exempelvis när hunden plockar upp en apport, ställanden i inkallningen etc)

En annan del är att lära hunden att ta i när den kampar. Hunden ska lära sig att ta i ordentligt. Detta tycker jag mina hundar är rätt duktiga på men givetvis går det alltid att förbättras.

Att hålla fast trots störningar är också något som är bra att tränas in. Hunden ska alltså kunna kampa trots att godis, leksaker, andra hundar finns i närheten och fast hunden frestas av detta.

Det är verkligen roligt när man studerar hur de egna hundarna faktiskt gör när det kampar. Båda mina hundar älskar att kampa men något jag reflekterar över nu när jag går den här kursen och jobbar med dessa saker är hur olika de faktiskt kampar. Minja tar i med bra viktförskjutning bakåt ofta och ordentligt medan Casper inte alls har någon bra viktförskjutning utan han kampar mer genom att slänga på huvudet. Intressant för det är inget jag direkt tänkt på tidigare alls.

Här kommer två filmer på Casper och Minja när jag arbetar med att förbättra och utveckla kampleken.

En film på mig och Minja:

 
En film på mig och Casper:

 
Så bland annat det här tränar vi alltså just nu - SUPERSKOJ är det :)

Kommer helt säkert komma fler och mer detaljerade inlägg om vår träning i detta.

2 kommentarer:

Lina sa...

Jag tycker att lekutveckling är hur intressant som helst. Vill bara tipsa om en artikel som min kompis Carro har skrivit. http://hundid.files.wordpress.com/2012/02/lekparattsatt.pdf

Pia Fors sa...

Vilken otroligt bra artikel!!!!! Tack för att du tipsade av länken, orden i den är så otroligt sanna!!

Håller med dig att lekutveckling är hur intressant och det finns så mycket man kan utveckla med det och utveckla sin egen träning genom det!:)