måndag 29 december 2014

Summering av hund-året 2014

Det är lite torrt på uppdateringsfronten på bloggen men tänkte passa på att skriva ihop en summering av hund-året som varit. Känner på mig att det kommer bli ett långt inlägg för du gör verkligen en resa i dina egna minnen när du börjar fundera och skriva. Jag kommer säkert glömma hälften dessutom, men jag gör ett försök.

När jag tittar tillbaka så förundras och glädjs jag verkligen åt vad mycket jag hunnit med tillsammans med mina hundar under ett år. Och vad mycket fina minnen och upplevelser jag fått med mina underbara vänner och familj.

Början av året blev rätt jobbig i och med att Minja hastigt blev sjuk. Jag hade precis bestämt mig för att ta tag i lydnaden med henne igen och hade som mål att vi skulle fixa ett lydnadschampionat och sen så hade vi även som mål att få en etta (minst) i elitklass på jakten under hösten. Men allt tog en tvärvändning. Vi tränade flitigt till lydnaden och hon lärde sig snabbt lydnads-treans moment och jobbade med så himla fin attityd hela tiden. Jag, Amanda och Anna-Sara for iväg till Piteå för att tävla. Redan på morgonen när ja körde lite uppvärmningen innan vi for till tävlingen så kändes hon lite annorlunda men tänkte att det mest berodde på mina tävlingsnerver. På tävlingen så tappade hon verkligen ALL energi och vägrade hopp-momenten.. hon som älskade dom. Det var inte min hund jag hade i kopplet. Så frustrerande att känna att något är fel och inte förstå vad.  Vi kämpade oss igenom programmet och mest nöjd var jag över att hon fixade vittringsapporteringen trots att vi började med inlärningen till denna bara någon vecka innan! Det var så kul att det fungerade lika bra på tävling som träning.

Dagarna efter tävlingen var hon flåsig så jag fick åka in till veterinären med henne och det konstaterades att hon var full i tumörer bland annat i lungorna. Inte undra på att orken försvannt ;( På bara ett år så har jag fått ta bort båda mina hundar som funnit där hela mitt "vuxna" liv. Och båda lika hastigt. Från att åka till veterinären och tro att man ska komma hem med antibiotika eller något till att sitta där och få jobbiga beslut och precis där och då måsta besluta om att det bästa för sin kära vän är att somna in direkt. Detta gör nog inte en starkare men du får en större insikt i att allt verkligen kan vända från en dag till en annan och att vi inte ska ta något för givet. Hur som helst så är jag så otroligt glad och tacksam för alla de fina år jag fått tillsammans med både Minja och Casper - mina läromästare i hundlivet. Ofta ofta ofta dyker minnen och tankar från dessa hundar upp.

Över till det som varit otroligt roligt och positivt under året:
Är otroligt glad att min bruna lilla fröken Extra kommit in i mitt liv. Nu blev hon min enda tävlingshund helt plötsligt. Har mycket mål och förhoppningar med henne och jag verkligen älskar denna underbara hund. En hund med både stor portion självständighet och mycket vilja att göra allt matte ber om. Hon har otroligt mycket arbetsvilja, fokus och fart - precis som jag vill ha det.


Resultat jag hunnit med tillsammans med en drygt 1-årig Extra under 2014:
- 1:a pris Nybörjarklass jaktprov och klassvinnare i Lakselv
- LP1; alltså 3st 1:a pris i Lydnadsklass 1
- Godkänd anlagsklass viltspår


Jaktprovsmässigt så var min plan inte att starta henne från början men träningen gick så himla bra så tog mig ut iaf. Vi fick några andra pris till att börja med för att det är rätt så mycket gas i denna fröken och vi hade hunnit träna alldeles för lite sök (knappt alls) så hon sökte stort, vitt och brett i en väldans fart. Men med den lärdomen från de proven så for vi hem och fokuserade träningen på detta och då klaffade allt på provet! :)

Planen var att åka ner till Flatmästerskapet men det blev återigen inte av. Ingen vettig ursäkt egentligen. 2015 vill jag verkligen ta mig dit.

Älghundarna:
2014 fick vi tillskott i familjen med en ny jämte-tös; våran lilla valp Jaga som vi hämtat från Finland. Världens goaste jämte ;)

Och med Nera så har vi dels hunnit vara till Junsele för Björhundstest i hägn där hon fick godkänt (42/50 poäng) samt att hon fått ett 1:a pris på jaktprov, och givetvis så har husse skjutit fler älgar för henne. Hon är grym i älgskogen :)

Företaget
I maj 2014 så har jag haft företaget Mincados i tre år. Jag brinner verkligen för hunderiet och att dela med mig av mina tankar, tips, erfarenheter och råd. Det är spännande och utvecklande för mig själv att hitta nya övningar och lösningar till moment och saker man vill lära sin hund. Har ett stort tryck på hundkurser och på grund av att hunderiet är min bisyssla så hinner jag inte med allt jag skulle vilja men jag gör så mkt jag hinner. Det glädjer mig verkligen att träffa alla hundar och hundägare! Från varje kurstillfälle går jag hem lika glad varje gång med ett leende på läpparna :)

Höjdpunkterna under hundåret 2015 har verkligen varit alla träningar och tränings- och tävlingsresor med mina UNDERBARA vänner! Vi har verkligen haft så otroligt roligt och fått skratta i mängder, ren LYCKA!

Tack till er alla som varit en del av mitt 2014!
Ser fram en massa roligheter och tokigheter även under 2015.

Här nere ser ni ett gäng av tjejerna som förgylller min vardag <3 p="">
 

1 kommentar:

Anonym sa...

Älskar dig gumman:)